Çölyak Hastalığı ile Savaşma Yolları
Çölyak hastalığı sıklıkla gluten duyarlığı ve gluten intoleransı ile ilişkilidir; bu genel olarak yaygın bir yanlış varsayımdır. Bu yüzden en baştan başlayalım. Benzer belirtileri paylaşıyorlar, ancak çölyak hastalığı çok daha ciddi bir durum. Teknik olarak anılacaktır gluten hassasiyeti ve gluten intoleransı,
Çölyak hastalığı genetik bir otoimmün bozukluk olup glutenli gıdaların uzun süre alımı nedeniyle ince barsakların hasar görmesine neden olur. Çölyak hastalığı zor bir durumdur, çünkü birçok hastada herhangi bir semptom yoksa yalnızca birkaç tane var. Bu tanımayı zorlaştırıyor, bu nedenle birçok insan tanı almamakta ve sağlıklarının tehlikede olduğunu bilmemektedir. Çölyak hastalığını teyit etmenin tek emin yolu ince bağırsağın endoskopik biyopsisidir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri, gibi vücudun birçok eksiklikler üzerinde birden fazla etkilere neden olduğundan Çölyak hastalığı, hayatınızı oldukça zor yapabilir osteoporoz , migren ve demir eksikliği anemisi. Son çalışmalar demir eksikliği ile hI pylori enfeksiyonu arasında GI yolu enfeksiyonu arasında bile bir bağ buldu. Demir seviyesi, bu bakteriyi ortadan kaldırdıktan sonra önemli ölçüde artmıştır. Bazı ortak h-pylori belirtiler asit reflü vardır mide bulantısı , mide şişkinlik ve aşırı geğirme.
Birçok hastalıkta tedavi, cerrahi veya ilaç anlamına gelir. Ancak çölyak hastalığında durum böyle değildir. Gluten bu durumun başlıca nedeni olduğundan vücudunuzdaki neden olan süreçleri durdurmanın tek yolu gluteni uzaklaştırmaktır. Tamamen ve sonsuza dek. Yapmaktan çok daha kolay olan şey, yapmanız gereken "tek" şey gltuensiz yaşamaktır; bu zor olabilir, çünkü gluten buğday, çavdar ve arpa ile değil aynı zamanda baharatlarda ve baharatlarda da bulunur. Gluten vitaminler, takviyeler veya hatta ruj gibi gıda dışı ürünler için bir madde olabilir! En küçük miktarı bile, iyileşmenizi uzatacak ve geri alacaktır.
Bununla birlikte, bazen vücudunuzun tamamen glütensiz hale gelmesi yıllar alabilir, bu nedenle gerçekten sabırlı olmalısınız. Çölyak hastalığı olan hastalar için, glutensiz diyet, glutenden ömür boyu kısıtlama anlamına gelir; bu da glutene asla dayanamayacağınız anlamına gelir, bu nedenle farklı bir yaşam tarzına alışmak ve ona uyum sağlamayı öğrenmek zorundasınız.
Bugün Gluten bilinci büyük bir konudur; şans eseri bazıları için, glutensiz etiketli birçok ürün ve glutensiz yemek servis eden restoranlar bile vardır. Şüpheli görünen herhangi bir ürüne (örneğin glutensız pizza gibi) inanmayın ve gıda etiketlerini doğru şekilde nasıl okuyacağınızı öğrenin, çünkü gluten herhangi bir yerden sızıntı yapabilir.
Not: Konu otomatik çeviri ile Türkçe' ye çevrilmiştir. Anlam ve imla hataları olabilir.
Çölyak hastalığı sıklıkla gluten duyarlığı ve gluten intoleransı ile ilişkilidir; bu genel olarak yaygın bir yanlış varsayımdır. Bu yüzden en baştan başlayalım. Benzer belirtileri paylaşıyorlar, ancak çölyak hastalığı çok daha ciddi bir durum. Teknik olarak anılacaktır gluten hassasiyeti ve gluten intoleransı,
Çölyak hastalığı genetik bir otoimmün bozukluk olup glutenli gıdaların uzun süre alımı nedeniyle ince barsakların hasar görmesine neden olur. Çölyak hastalığı zor bir durumdur, çünkü birçok hastada herhangi bir semptom yoksa yalnızca birkaç tane var. Bu tanımayı zorlaştırıyor, bu nedenle birçok insan tanı almamakta ve sağlıklarının tehlikede olduğunu bilmemektedir. Çölyak hastalığını teyit etmenin tek emin yolu ince bağırsağın endoskopik biyopsisidir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri, gibi vücudun birçok eksiklikler üzerinde birden fazla etkilere neden olduğundan Çölyak hastalığı, hayatınızı oldukça zor yapabilir osteoporoz , migren ve demir eksikliği anemisi. Son çalışmalar demir eksikliği ile hI pylori enfeksiyonu arasında GI yolu enfeksiyonu arasında bile bir bağ buldu. Demir seviyesi, bu bakteriyi ortadan kaldırdıktan sonra önemli ölçüde artmıştır. Bazı ortak h-pylori belirtiler asit reflü vardır mide bulantısı , mide şişkinlik ve aşırı geğirme.
Birçok hastalıkta tedavi, cerrahi veya ilaç anlamına gelir. Ancak çölyak hastalığında durum böyle değildir. Gluten bu durumun başlıca nedeni olduğundan vücudunuzdaki neden olan süreçleri durdurmanın tek yolu gluteni uzaklaştırmaktır. Tamamen ve sonsuza dek. Yapmaktan çok daha kolay olan şey, yapmanız gereken "tek" şey gltuensiz yaşamaktır; bu zor olabilir, çünkü gluten buğday, çavdar ve arpa ile değil aynı zamanda baharatlarda ve baharatlarda da bulunur. Gluten vitaminler, takviyeler veya hatta ruj gibi gıda dışı ürünler için bir madde olabilir! En küçük miktarı bile, iyileşmenizi uzatacak ve geri alacaktır.
Bununla birlikte, bazen vücudunuzun tamamen glütensiz hale gelmesi yıllar alabilir, bu nedenle gerçekten sabırlı olmalısınız. Çölyak hastalığı olan hastalar için, glutensiz diyet, glutenden ömür boyu kısıtlama anlamına gelir; bu da glutene asla dayanamayacağınız anlamına gelir, bu nedenle farklı bir yaşam tarzına alışmak ve ona uyum sağlamayı öğrenmek zorundasınız.
Bugün Gluten bilinci büyük bir konudur; şans eseri bazıları için, glutensiz etiketli birçok ürün ve glutensiz yemek servis eden restoranlar bile vardır. Şüpheli görünen herhangi bir ürüne (örneğin glutensız pizza gibi) inanmayın ve gıda etiketlerini doğru şekilde nasıl okuyacağınızı öğrenin, çünkü gluten herhangi bir yerden sızıntı yapabilir.
Not: Konu otomatik çeviri ile Türkçe' ye çevrilmiştir. Anlam ve imla hataları olabilir.
glutensiz yiyecekler artık çok fazla bulunabiliyor
YanıtlaSilÇölyak hastaları için özel olarak üretilen ürünler (buna ekmekte dahil) çok pahalı fiyatlardan satılıyor. Bu durum çölyak tedavisini ,glutensiz bir hayatı zorlaştırıyor.Umut ediyorum ki yakın gelecekte herşey daha güzel olsun.
YanıtlaSilGlutensiz diye satılan bazı besinlerde de sıkıntı olabiliyormuş. bunu üreten firmaların testlerini çok iyi yapmaları gerek bence. sonuçta insan sağlığı ile oynanıyor.
YanıtlaSilBu konuda çok iyi ürünleri olan firmalar var onlar tercih edilebilir.