Beyaz Ekmek
İnsanların sofralarından eksik etmediği beyaz ekmek son yıllarda özellikle diyetisyenlerin '' Beyaz ekmekten kaçının'' telkinleri ile sofralarımızdan çıkardığımız bir lezzet haline gelmiştir. Ama şu konulara hiç değinilmemiştir. Beyaz ekmek neden zararlıdır ?
Hala ben beyaz ekmek almadan , yemeden doymuyorum diyenlere bir iki telkinde bulunacağız.
Rafine Un Kullanımı
Buğday taneleri protein ve mineraller açısından çok zengin ve çok besleyicidir. Özellikle buğday tohumunun en besleyici parçası tohum bölümü ve kepeğidir. Bunlar da un öğütülürken çıkarılmaktadır. Geriye kalan ise az miktarda protein ve nişasta dır.
Bu kalan protein de kaliteli protein değildir. Nişasta ise şekere dönüşür yağ olarak vücutta depolanır.
Düşük Lif
Rafine un öğütülürken buğday tohumunun lifi çıkarılır. Bu da besleyici özelliğini azaltır. Ayrıca vücuttaki lif eksikliği sindirimi yavaşlatır. Kolondan dışarı atılmasını yavaşlatır. Bu da hazımsızlığa yol açar.
Unu Üretirken Beyazlatma
Buğdayın kahverengimsi bir rengi vardır. Ama aldığımız ekmekler ve rafine unlar bembeyazdır. Bunun nedeni un üretiminde beyazlatma için kullanılan kimyasallardır.
Unu beyazlatmak için bir kaç kimyasal madde kullanılmaktadır. Bunun en bilineni klorür oksit tir. Bu klorür oksit şeker hastalığının tespit,inde deney amaçlı kullanılan bir maddedir. Unu beyazlatmak için kullanılan bu madde buğday ununda kalan az miktarda protein ve yağı da azaltmaktadır.
Sonuç olarak beyaz undan yapılan beyaz ekmek besleyicilik oranı çok azdır. Bunun yerine tavsiyemiz esmer undan yapılan tahıllı ekmeklerdir. Aldığımız beyaz ekmek 1 gün beklese bozuluyor. Ama köylerde yapılan ekmekler haftada bir yapılıyor ekmek 1 haftada bile küflenmiyor. Buradan da ekmekteki doğallık durumunu öğrenebiliriz.
Etiketler: beyaz ekmek zararlı mıdır, beyaz ekmek nasıl yapılır, un nasıl beyazlatılır,beyaz ekmek neden tavsiye edilmiyor, beyaz un ve diyet
İnsanların sofralarından eksik etmediği beyaz ekmek son yıllarda özellikle diyetisyenlerin '' Beyaz ekmekten kaçının'' telkinleri ile sofralarımızdan çıkardığımız bir lezzet haline gelmiştir. Ama şu konulara hiç değinilmemiştir. Beyaz ekmek neden zararlıdır ?
Hala ben beyaz ekmek almadan , yemeden doymuyorum diyenlere bir iki telkinde bulunacağız.
Rafine Un Kullanımı
Buğday taneleri protein ve mineraller açısından çok zengin ve çok besleyicidir. Özellikle buğday tohumunun en besleyici parçası tohum bölümü ve kepeğidir. Bunlar da un öğütülürken çıkarılmaktadır. Geriye kalan ise az miktarda protein ve nişasta dır.
Bu kalan protein de kaliteli protein değildir. Nişasta ise şekere dönüşür yağ olarak vücutta depolanır.
Düşük Lif
Rafine un öğütülürken buğday tohumunun lifi çıkarılır. Bu da besleyici özelliğini azaltır. Ayrıca vücuttaki lif eksikliği sindirimi yavaşlatır. Kolondan dışarı atılmasını yavaşlatır. Bu da hazımsızlığa yol açar.
Unu Üretirken Beyazlatma
Buğdayın kahverengimsi bir rengi vardır. Ama aldığımız ekmekler ve rafine unlar bembeyazdır. Bunun nedeni un üretiminde beyazlatma için kullanılan kimyasallardır.
Unu beyazlatmak için bir kaç kimyasal madde kullanılmaktadır. Bunun en bilineni klorür oksit tir. Bu klorür oksit şeker hastalığının tespit,inde deney amaçlı kullanılan bir maddedir. Unu beyazlatmak için kullanılan bu madde buğday ununda kalan az miktarda protein ve yağı da azaltmaktadır.
Sonuç olarak beyaz undan yapılan beyaz ekmek besleyicilik oranı çok azdır. Bunun yerine tavsiyemiz esmer undan yapılan tahıllı ekmeklerdir. Aldığımız beyaz ekmek 1 gün beklese bozuluyor. Ama köylerde yapılan ekmekler haftada bir yapılıyor ekmek 1 haftada bile küflenmiyor. Buradan da ekmekteki doğallık durumunu öğrenebiliriz.
Etiketler: beyaz ekmek zararlı mıdır, beyaz ekmek nasıl yapılır, un nasıl beyazlatılır,beyaz ekmek neden tavsiye edilmiyor, beyaz un ve diyet
Yorumlar
Yorum Gönder
Herkes yaptığı yorumdan sorumludur. Kullanıcı adınız yok ise '' Anonim '' olarak yorum yapabilirsiniz.